Co to jest Facebook
Co to jest Facebook?
11 marca 2022
Jak utworzyć grupę na Messenger
Jak utworzyć grupę na Messenger ?
11 marca 2022

Facebook – jak usunąć konto?

Jak usunąć konto Facebook

Jak usunąć konto Facebook

Tempo rozwoju technologii przyśpiesza z roku na rok. Coraz ciężej jest nadążyć z nowinkami, a natłok informacji zalewający użytkowników Internetu z każdej strony nie ułatwia życia. Stąd niektórzy chcą jak najbardziej odciąć się od technologii i starają się żyć jak najprościej. W ten sposób można przegapić nawet najpopularniejsze portale dzisiejszego Internetu, jak choćby właśnie Facebooka.

Wiadome jest, iż Facebook stosuje różne praktyki, które nie każdemu się mogą podobać. W takiej sytuacji nie ma zbyt wielu opcji do wyboru – pozostaje albo pogodzić się z praktykami stosowanymi przez firmę albo w ramach protestu usunąć konto i zaprzestać korzystania z usług. Jednak instrukcje pozostawione przez stronę ds. wsparcia technicznego Facebooka mogą być niejasne dla niektórych, stąd mogą się brać wyszukiwania w przeglądarce typu „Facebook jak usunąć konto” czy „jak usunąć Facebook” .

Jak dezaktywować Facebook?

Przede wszystkim na początku należy wspomnieć o ważnej rzeczy: Facebook oferuje dwie opcje – dezaktywuj konto i usuń konto. Dezaktywacja konta jest tymczasowa i jest odwracalna – możemy w każdej chwili wrócić do Facebooka. Dodatkowo:

  • Strony kontrolowane wyłącznie przez użytkownika również zostaną zdezaktywowane. Aby uniknąć wyłączenia prowadzonych przez użytkownika stron, należy przekazać pełną kontrolę nad stroną innej osobie;
  • Profil zostanie ukryty – nie będzie można go zobaczyć ani wyświetlić;
  • Zawartość konta, np. zdjęcia czy posty NIE zostanie usunięta;
  • Dalej będzie można korzystać z Facebook Messengera – będzie można wysyłać wiadomości, czy odnaleźć użytkownika na Messengerze;
  • Funkcja „Logowanie przez Facebooka” w innych aplikacjach, jak np. Spotify nadal będzie dostępna;
  • Nie będzie można już uzyskać dostępu do produktów Oculusa oraz do informacji na platformie Oculus.

Ta opcja jest przydatna, jeżeli użytkownik pragnie chwilowo odpocząć od serwisu społecznościowego, a nie rozstawać się na dobre. Aby dezaktywować konto na Facebooku należy:

  • Kliknąć ikonę trójkąta w prawej górnej części swojego profilu głównego na Facebooku.
  • Przejść do zakładki „Ustawienia i prywatność”.
  • Wybrać opcję „Ustawienia.
  • Wybrać zakładkę „Twoje informacje na Facebooku”.
  • Kliknąć opcję „Dezaktywacja i usuwanie”.
  • Zaznaczyć „Dezaktywuj konto”, następnie kliknąć przycisk „Kontynuuj do dezaktywacji konta”.
  • Teraz pozostaje wykonać instrukcje wyświetlone na stronie w celu potwierdzenia dezaktywacji.

Jak usunąć konto na Facebook?

Czasami bywa tak, że sama dezaktywacja konta nie jest wystarczająca z różnych powodów – niezgodność z poglądami kompanii, radykalne ograniczanie korzystania z technologii czy po prostu chęć zmiany na konkurencyjną aplikację, która oferuje więcej możliwości czy większą swobodę wyrażania myśli.. Wtedy nie pozostaje nic innego jak całkowite usunięcie konta. Należy jednak pamiętać o tym, że po pełnym zakończeniu procedury jest to proces nieodwracalny. Ponadto:

  • Strony kontrolowane przez użytkownika również zostaną usunięte. Jeżeli nie chcesz, aby strony użytkownika również zniknęły, to tak jak w przypadku dezaktywacji konta należy przekazać pełną kontrolę nad nią innej osobie;
  • Wszystkie treści zamieszczone na Facebooku również zostaną trwale usunięte i nie będzie możliwe ich odzyskanie;
  • Nie będzie można również korzystać z aplikacji Facebook Messenger;
  • Nie będzie można korzystać z funkcji „Logowanie przez Facebooka” w innych aplikacjach, jak np. Spotify. Aby odzyskać dostęp do kont w innych aplikacjach będzie to wymagało pomocy ze stron obsługi odpowiednich aplikacji i witryn;
  • Wszystkie dane na platformie Oculus, np. zakupione aplikacje czy zdobyte osiągnięcia również zostaną usunięte. Nie będzie można dokonać zwrotu aplikacji, a punkty zgromadzone w sklepie przepadną.

Jeżeli powyższe przeciwskazania nie stanowią problemu, to procedura usuwania konta jest podobna do dezaktywacji. Aby trwale usunąć konto należy:

  • Kliknąć ikonę trójkąta w prawej górnej części swojego profilu głównego na Facebooku.
  • Przejść do zakładki „Ustawienia i prywatność”.
  • Wybrać opcję „Ustawienia.
  • Wybrać zakładkę „Twoje informacje na Facebooku”.
  • Kliknąć opcję „Dezaktywacja i usuwanie”.
  • Wybrać opcję „Usuń konto na stałe”, a następnie kliknąć przycisk „Przejdź do usuwania konta”.
  • Teraz należy nacisnąć na przycisk „Usuń konto” i podać hasło.
  • Teraz pozostaje nacisnąć „Kontynuuj”.

W tym momencie konto zostanie przekazane do usunięcia, cały proces zostaje uruchomiony. Usuwanie wszystkich opublikowanych treści może potrwać nawet do 90 dni, a w tym czasie te treści będą niedostępne dla innych użytkowników Facebooka. Po upływie tego terminu kopia danych może być nadal przechowywana w pamięci zapasowej, której używanie się do odzyskiwania danych w przypadku awarii, błędu oprogramowania bądź innej sytuacji powodującej utratę danych. Dodatkowo Facebook może zatrzymać dane w przypadku rozwiązywania kwestii prawnych, naruszeń regulaminu lub działań mających na celu zapobieganie szkodom. W ten sposób można całkowicie usunąć konto Facebook.

Jak odzyskać konto Facebook?

Jeżeli po wykonaniu całej procedury okaże się, że jednak usunięcie konta okazało się błędem lub po prostu potrzebny jest choćby tymczasowy dostęp do kona to nic straconego. Jeżeli od zainicjowania całego procesu nie minęło jeszcze 30 dni, można anulować kasację konta – wtedy odzyskuje się do niego pełny dostęp, a treści na nim zawarte nie zostaną usunięte. Po tym czasie już nie będzie można odwrócić zmian. Jeżeli utrata dostępu do konta nie jest spowodowana procesem usuwania konta, to informacje o tym, co można zrobić by odzyskać konto można znaleźć tutaj.