Jak sprawdzić pocztę Gmail?
Jak sprawdzić pocztę Gmail?
17 czerwca 2022
technologia 5g
Technologia 5g. Najważniejsze informacje w pigułce.
27 czerwca 2022

Jak usunąć konto Gmail?

jak usunąć konto gmail

jak usunąć konto gmail

Dla wielu użytkowników to była prawdopodobnie pierwsza poczta internetowa, z którą się spotkali. Z różnych przyczyn, jak choćby posiadanie własnego adresu email w firmowej domenie bądź z obawy o bezpieczeństwo swoich danych osobowych, użytkownicy mogą chcieć usunąć stare konto pocztowe.

Jak usunąć konto na Gmail?

Na początku warto zwrócić uwagę na najważniejsze aspekty usuwania konta na Gmailu:

  • Wszystkie dane przechowywane na poczcie zostaną trwale usunięte. Dotyczy to zarówno samych wiadomości, jak i kontaktów i innych informacji zapisanych na koncie.
  • W przypadku, kiedy konto Gmail jest powiązane z innymi usługami, np. z Facebookiem, Youtube, Spotify, iTunes itp. to przy usunięciu konta pocztowego zostaną również opcje resetowania ustawień i haseł do tych kont. Lepiej zawczasu przygotować alternatywne konto e-mail, by przepiąć inne usługi.
  • Jeżeli na konto email są wysyłane cykliczne newslettery bądź inne subskrypcje e-mail, które użytkownik pragnie kontynuować, je również należy skonfigurować pod nowe konto przed usunięciem poczty Gmail.
  • Usunięcie konta Gmail nie usuwa konta w Google, dlatego w dalszym ciągu będzie można korzystać z Dysku Google i innych funkcji oferowanych za pomocą konta Google.
  • Nazwa użytkownika nie zostanie zwolniona nawet po usunięciu konta.

Jeżeli pomimo powyższych przeciwskazań użytkownik w dalszym ciągu pragnie usunąć konto na Gmailu, wtedy należy:

  1. Zalogować się na konto pocztowe.
  2. Wybrać „Aplikacje” (ikona dziewięciu kropek w prawym górnym rogu).
  3. Nacisnąć „Konto”.
  4. Wybrać sekcje „Dane i prywatność”.
  5. Na wyświetlonej stronie odszukać „Usuń usługę Google”.



  6. jak usunac konto na gmail


  7. Ponownie podać dane logowania.
  8. Kliknąć na ikonę kosza koło usługi Gmail.
  9. Wpisać adres e-mail (nie może być to ten, który jest usuwany), na który ma zostać wysłany link weryfikacyjny i kliknąć „Wyślij e-maila weryfikacyjnego”. Aby potwierdzić adres e-mail, zostanie wysłany na niego wiadomość weryfikacyjna.

Adres Gmail nie zostanie usunięty, dopóki nie zostanie potwierdzony nowy adres e-mail. Po otworzeniu maila i kliknięciu w link się w nim znajdujący, konto w Gmail zostanie usunięte. W przypadku urządzeń mobilnych procedura usuwania konta jest dokładnie taka sama.

Jak usunąć konto Gmail z telefonu?

Usunięcie konta z telefonu nie jest tym samym co całkowite usunięcie konta. Przy usuwaniu konta Gmail z telefonu użytkownik po prostu przestaje mieć możliwość korzystania z konta na danym urządzeniu – wciąż jednak może zalogować się z dowolnego innego urządzenia, pod warunkiem, iż zna dane logowania. Aby usunąć konto Gmail z telefonu należy:

  1. Otworzyć aplikację „Ustawienia” w telefonie.
  2. Odszukać sekcje „Konta”, może być różnie nazwana w zależności od modelu telefonu, np. „Konta i kopia zapasowa”, „Hasła i konta”, czy „Użytkownicy i konta”.
  3. Wybrać konto Google, które użytkownik pragnie usunąć.
  4. Nacisnąć przycisk „Usuń konto”.
  5. Jeśli jest to jedyne konto Google na telefonie, ze względów bezpieczeństwa konieczne będzie podanie wzoru, kodu PIN lub hasła.

W tym momencie konto Gmail z telefonu powinno zostać usunięte. W dalszym ciągu można podpiąć je ponownie bądź zalogować się na nie z dowolnego innego urządzenia.

Jak usunąć konto Google?

Poza usunięciem samej poczty na Gmail jest jeszcze opcja całkowitego usunięcia wszystkich usług Google. Jest to przydatne w momencie, kiedy użytkownik chce całkowicie pozbyć się wszystkich zgromadzonych danych. Usunięte w ten sposób konto Google kasuje między innymi konto na Gmail, konto na Youtube, konto w Google play czy konto na Dysku Google.

Uwaga: usunięcie konta Google nie zwalnia z rozliczania się z pobieranych opłat, np. z tytułu subskrypcji usługi. Należy obowiązkowo anulować wszystkie nadchodzące płatności przed usunięciem konta w Google.

Aby usunąć konto Google, należy:

  1. Zalogować się na konto pocztowe.
  2. Wybrać „Aplikacje” (ikona dziewięciu kropek w prawym górnym rogu).
  3. Nacisnąć „Konto”.
  4. Wybrać sekcje „Dane i prywatność”.
  5. Na wyświetlonej stronie odszukać „Usuń całe swoje konto i wszystkie dane”.
  6. Ponownie podać dane logowania.
  7. Podążać za wyświetlonymi instrukcjami.

Cały proces trwa nawet do 30 dni i do tego czasu po wykonaniu procedury można odwrócić poczynione zmiany. Po tym czasie wszystkie dane bezpowrotnie przepadają, dlatego przede wszystkim warto przemyśleć czy usuwanie konta jest konieczne, a w przypadku podjęcia decyzji należy zadbać o zrobienie kopii zapasowej cennych danych, których użytkownik nie chciałby stracić.